Art Nouveau oleander en vlambloem – Henri Gillet, ca. 1900

“Laurier-Rose Flox” [oleander en vlambloem], kleurenlithografie vervaardigd rond 1900 door Henri Gillet. Gesigneerd in de druk onder de voorstelling. Afm.…

Lees verder

450

Laurier-Rose Flox” [oleander en vlambloem], kleurenlithografie vervaardigd rond 1900 door Henri Gillet. Gesigneerd in de druk onder de voorstelling. Afm. ca. 42 x 18 cm.

Dit prachtige kleine affiche heeft een zwierige asymmetrische compositie zoals typerend voor de Art Nouveau. De natuur was daarbij vaak de belangrijkste inspiratiebron vol langstelige, gracieus gestileerde planten en bloemen. De sierlijke bloemen werden afgebeeld in een stijl die doet denken aan Japanse prenten: tweedimensionaal en bijna abstract, met een sierlijke compositie en krachtige kleuren.

De befaamde handelaar Siegfried Bing was een drijvende veer achter de toename van Japanse invloeden in de Westerse kunstwereld. De door Bing geïmporteerde prenten vonden gretig aftrek bij kunstenaars die op zoek waren naar een nieuwe stijl, waaronder Vincent van Gogh. Bing specialiseerde zich in Japanse kunst in zijn Parijse galerie L’Art Nouveau, waaraan de stroming haar Franse naam ontleent.

De Nerium Oleander, ook wel bekend als de Oleander, is een prachtige maar giftige bloem bekend om zijn aantrekkelijke uiterlijk en bloemenpracht. Het is een groenblijvende struik met smalle, lancetvormige bladeren en bloemen die in grote trossen groeien. De bloemen zijn meestal roze, wit, rood of geel van kleur en hebben een kenmerkende vorm met vijf kroonblaadjes die samen een stervorm vormen. Ze verspreiden een zoete en bedwelmende geur die in een warm klimaat in de lente en zomer intenser kan zijn.

De vlambloem of flox is een prachtige bloem die bekend staat om zijn levendige kleuren en aangename geur. Het is een vaste plant die bloeit in een breed scala aan kleuren, hier afgebeeld in het roze, en heeft een bloeiperiode die meestal in de zomer valt. De bloemen groeien in dichte clusters bovenop slanke stelen en hebben meestal vijf afgeronde, overlappende bloemblaadjes.

Beide bloemen zijn hier gecombineerd tot een harmonieuze compositie. De contrasten tussen de elegante vormen, levendige kleuren en delicate details creëren een visueel aantrekkelijk en boeiend geheel.

Prijs: Euro 450,-