Gladiolen en hyancinten – Johann Theodor de Bry + Matthaeus Merian, 1719
GLADIOLEN EN HYACINTEN Kopergravure vervaardigd door Johann Theodor de Bry, uitgegeven in 1719 als deel van het “Viridarium Reformatum” van…
Lees verder€395
GLADIOLEN EN HYACINTEN
Kopergravure vervaardigd door Johann Theodor de Bry, uitgegeven in 1719 als deel van het “Viridarium Reformatum” van de Duitse arts en natuuronderzoeker Michael Bernhard Valentini. Later met de hand gekleurd. Afm.: 27 x 17 cm.
Gladiolen, ook wel zwaardlelie genoemd, werden gewaardeerd om hun opvallende en kleurrijke bloemtrossen. We zien ze hier met hun kenmerkende zwaardvormige bladeren en de ranke stengel met bloemen. De gladiool was een zomerbloeiende bol die in de 18e eeuw vooral in tuinen en parken werd aangeplant voor de sierwaarde.
Ook hyacinten waren geliefd vanwege de fraaie, geurende bloemtrossen in verschillende kleuren. De oorspronkelijke hyacint had een blauwe kleur, maar door kruisingen en selectie kwamen er in de 18e eeuw nieuwe kleurvarianten bij.
De bloembollen werden commercieel geteeld en verhandeld voor de sierteelt.
Het “Viridarium Reformatum, seu Regnum Vegetable” (de herziene tuin, ofwel rijk van de planten) is een kruidenboek met gravures van planten, verdeeld over 16 delen. De afbeeldingen tonen zowel inheemse als exotische planten, waaronder tulpen, lelies en andere bloemen. De nauwkeurige illustraties en beschrijvingen maakten het mogelijk om planten beter te identificeren en te bestuderen en werd gebruikt door artsen, apothekers en botanici in die tijd.
Michael Bernhard Valentini (1657-1729), een Duitse arts, professor in de geneeskunde en verzamelaar van naturalia, gebruikte veel platen van het in 1641 uitgeven Florilegium renovatum et auctum van Johann Theodor de Bry en diens schoonszoon Matthaeus Merian en maakte daarmee van zijn “botanische bibliotheek” met 1600 gravures ook een kunstzinnig meesterwerk.
Prijs: Euro 395,-