Tulpen – Johann Theodor de Bry + Matthaeus Merian, 1719

TULPEN Kopergravure vervaardigd door Johann Theodor de Bry, uitgegeven in 1719 als deel van het “Viridarium  Reformatum” van de Duitse…

Lees verder

395

TULPEN

Kopergravure vervaardigd door Johann Theodor de Bry, uitgegeven in 1719 als deel van het “Viridarium  Reformatum” van de Duitse arts en natuuronderzoeker Michael Bernhard Valentini. Later met de hand gekleurd. Afm.: 27 x 17 cm.

Na de ongekende tulpenhandel en -gekte van de 17e eeuw, was in het begin van de 18e eeuw was de tulp (in Nederland) een gevestigde en gewaardeerde bloem. Hoewel de speculatieve bubbel was geknapt, bleef de tulpenteelt een respectabele bedrijfstak.

De bollenteelt concentreerde zich in de 18e eeuw vooral in de Duin- en Bollenstreek rond Haarlem, Lisse, Hillegom en andere plaatsen met geschikte zandgronden. Kwekers richtten zich op het vermeerderen van tulpenbollen en het ontwikkelen van nieuwe cultivars met bijzondere kleuren en vormen. De bollen werden in het najaar geplant en bloeiden in het voorjaar, waarna de kwekers het blad lieten staan tot het verwelkt was om de bollen voldoende voedingsstoffen te laten opslaan voor het volgende seizoen.

Het “Viridarium  Reformatum, seu Regnum Vegetable(de herziene tuin, ofwel rijk van de planten)  is een kruidenboek met gravures van planten, verdeeld over 16 delen. De afbeeldingen tonen zowel inheemse als exotische planten, waaronder tulpen, lelies en andere bloemen. De nauwkeurige illustraties en beschrijvingen maakten het mogelijk om planten beter te identificeren en te bestuderen en werd gebruikt door artsen, apothekers en botanici in die tijd.

Michael Bernhard Valentini (1657-1729), een Duitse arts, professor in de geneeskunde en verzamelaar van naturalia, gebruikte veel platen van het in 1641 uitgeven Florilegium renovatum et auctum van Johann Theodor de Bry en diens schoonszoon Matthaeus Merian en maakte daarmee van zijn “botanische bibliotheek” met 1600 gravures ook een kunstzinnig meesterwerk.

Prijs: Euro 395,-