Wilde irissen – Ricca, 1902

LIBERTY STYLE / ART NOUVEAU POSTER Wilde irissen. Lithografie ontworpen in 1902 door Ricca, student aan de school voor toegepaste…

Lees verder

475

LIBERTY STYLE / ART NOUVEAU POSTER

Wilde irissen. Lithografie ontworpen in 1902 door Ricca, student aan de school voor toegepaste en industriële kunst te Syracuse (IT), voor het tijdschrift “Arte italiana decorativa e industriale”. Afm. (papier): 57 x 87,5 cm.

In de wereld van de Art Nouveau (of zoals in dit geval de Italiaanse Liberty Style) was de wilde iris een betoverend motief dat vaak terugkwam op affiches, textiel en decoratieve objecten. Deze delicate en levendige bloem, met zijn slanke bloemblaadjes en gracieuze gestalte, belichaamde de essentie van de Art Nouveau-beweging, die ernaar streefde de schoonheid van de natuur in zijn puurste vorm vast te leggen.

Art Nouveau, met zijn nadruk op organische vormen en vloeiende lijnen, vond een ideale muze in de wilde iris. De sierlijke stelen en golvende vormen van de bloem weerspiegelden de elegante en kronkelige lijnen die deze artistieke stijl definieerden. De iris werd een symbool, vaak te zien in ingewikkelde illustraties, glas-in-loodramen en decoratieve patronen die gebouwen, meubels en sieraden verfraaiden.

De wilde iris, of Iris sibirica, bezit een aantrekkingskracht die resonantie vond bij Art Nouveau-kunstenaars. Zijn lange, slanke bladeren buigen sierlijk omhoog en vormen een structurele elegantie die goed samenging met de golvende lijnen van de Art Nouveau-ontwerpen.

Art Nouveau-kunstenaars waren niet alleen gefascineerd door de fysieke schoonheid van de wilde iris, maar ook door de symboliek ervan. De iris wordt al lang geassocieerd met verschillende betekenissen, zoals welsprekendheid, wijsheid en hoop. In de Art Nouveau werd de iris een symbool van vrouwelijkheid, mystiek en betovering en belichaamde het de etherische kwaliteiten die deze beweging doordrongen.

Bij het afbeelden van wilde irissen omarmden Art Nouveau-kunstenaars vaak een gestileerde benadering, waarbij ze de grenzen tussen realisme en abstractie vervaagden. Ze probeerden de essentie en de uitstraling van de bloem vast te leggen in plaats van zich strak aan de fysieke kenmerken ervan te houden. Het resultaat was een reeks kunstwerken die een dromerige kwaliteit uitstraalden, met irissen die zweefden en zich verstrengelden te midden van vloeiende lijnen en ingewikkelde patronen.

Prijs: Euro 475,-