Joodse karikatuur – Eugen von Baumgarten, 1898

“Spiegelbild”, tekening met potlood en Oost-Indische inkt vervaardigd door Eugen von Baumgarten (1865-1919). Ontwerp voor een illustratie in “Meggendorfer Blätter”…

Lees verder

425

Spiegelbild”, tekening met potlood en Oost-Indische inkt vervaardigd door Eugen von Baumgarten (1865-1919). Ontwerp voor een illustratie in “Meggendorfer Blätter van 1898.  Gesigneerd en van een bijschrift voorzien rechtsonder: “Herr Isidor ist so sehr Dichter, daß er selbst auf dem Eise den Menschen sein lyrisches Talent nicht vorenthalten kann.” (“Meneer Isidor is zo’n begaafde dichter dat hij zelfs op het ijs zijn lyrische talent niet kan onderdrukken.”) Afm.: 36 x 27 cm.

De “Meggendorfer Blätter Zeitschrift für Humor und Kunst, uitgegeven in München en Wenen tussen 1888 en 1944, was een tijdschrift opgericht door kunstenaar Lothar Meggendorf en was gevuld met satire van een hoog kunstzinnig gehalte. Het blad stond vol geïllustreerde grappen, korte verhalen, gedichten, karikaturen en beeldverhalen die werden gemaakt door een groot aantal bekende en minder bekende kunstenaars. De humor van de Meggendorfer Blätter was in tegenstelling tot een blad als Simplicissimus, dat in de zelfde periode verscheen, politiek minder scherp en is daardoor ook vandaag de dag nog begrijpelijk en vaak geestig.

Prijs: Euro 425,-