Kalverstraat Amsterdam – Antoon Molkenboer, 1895

“In de Kalverstraat, ’s middags vier uur”, lithografie naar het ontwerp van Antoon Molkenboer, gedrukt door Amsterdamsche Boek- en Steendrukkerij…

Lees verder

175

In de Kalverstraat, ’s middags vier uur”, lithografie naar het ontwerp van Antoon Molkenboer, gedrukt door Amsterdamsche Boek- en Steendrukkerij v/h Ellerman, Harms & Co. en uitgegeven als bijvoegsel bij “De Kroniek” 21 april 1895. Afm. (papier): 40 x  60 cm.

Door de industrialisatie trokken in de 19e-eeuw veel landarbeiders naar Amsterdam en groeide de stad tussen 1870 en 1900 van 246.700 tot 510.850 inwoners. Het centrum bleef lang een aantrekkelijke locatie en de stedelijke elite woonde aan de grachten. De welgestelden frequenteerden de toen zeer chique Kalverstraat. Enigszins karikaturaal heeft de kunstenaar ze hier vastgelegd, maar de sfeer op deze zaterdagmiddag is bruisend.

De Kroniek was een Nederlands sociaal-cultureel en literair tijdschrift, dat uit kwam tussen 1895 en 1907. In het blad werd “opbouwend en kritisch geschreven over kunst, literatuur, muziek en cultuur en vooral over politiek in binnen- en buitenland.”

Antoon Molkenboer (1872-1960) werd geboren als tweede zoon van Wilhelmus Bernardus Gerardus Molkenboer en Maria Caecilia Petronella Johanna Derkinderen. Het gezin telde uiteindelijk veertien kinderen waarvan er vier op jonge leeftijd overleden. Een invloedrijk persoon in het leven van de kinderen Molkenboer was hun oom de kunstenaar Anton Derkinderen. Hij liet Antoon en broer Theo meehelpen in zijn atelier, zodat zij al vroeg in aanraking kwamen met kunst. Antoon doorliep de lagere school te Leeuwarden en Weesp. Hij vervolgde zijn school met broer Theo op de H.B.S. in Rolduc. Daarna een lerarenopleiding bouw- en werktuigbouwkundig tekenen, handtekenen en perspectief in Amsterdam. Daarna volgde in Amsterdam nog een paar jaar Rijksacademie. Na deze studie was Molkenboer werkzaam als kostuum en decorontwerper, schreef toneelstukjes en ontwierp affiches, programmaboekjes en politieke karikaturen. In 1903 trouwde hij met Geneviève Audissou.

In 1905 vertrok hij met zijn vrouw naar New York om te studeren aan de Students Arts League. Met het winnen van een wedstrijd kreeg Antoon een opdracht in Los Angeles om het interieur van het nieuw te bouwen Majestic Theater te versieren met wandschilderingen.

Prijs: Euro 175,-