Amsterdam, Theater Frascati – naar Cornelis de Kruyff, 1825

THEATER FRASCATI IN AMSTERDAM “Nieuw Frascati”, ets met aquatint vervaardigd in 1825 door Willem Hendrik Hoogkamer naar een tekening van Cornelis…

Lees verder

175

THEATER FRASCATI IN AMSTERDAM

Nieuw Frascati”, ets met aquatint vervaardigd in 1825 door Willem Hendrik Hoogkamer naar een tekening van Cornelis de Kruyff, uitgegeven door Frans Buffa & Zonen als deel van diens “Vues choisis d’Amsterdam et ses environs dessinées d’apres nature”. Later (?) met de hand gekleurd. Afm.: ca. 15,5 x 18 cm.

Nadat in het gebouw aan de Nes in Amsterdam (onder meer) respectievelijk een leprozenhuis, logement De Stad Lion en gouddraadtrekkerij De Gouden Bal gevestigd waren, maakte koffiehuishouder Jacob Geijkem er in 1823 een ontspanningslokaal van onder de naam Frascati. Hier werd muziek gemaakt, men kon er dansen en er werden ook wel toneelstukjes opgevoerd.

Tot 1879 was Theater Frascati een beroemde uitgaansgelegenheid (en vanaf 1980 opnieuw), bekend om zijn sfeervolle en luxueuze uitstraling, met prachtige decoraties en comfortabele zitplaatsen.. De afmetingen waren dan ook indrukwekkend: de ontspanningszaal zou 33 bij 11,50 meter geweest zijn, en ruim 7 meter hoog. (In 1843 en 1846 werden er nog twee zalen bijgebouwd.)

Zoals te zien op de ets/aquatint hingen in de grote zaal acht kronenluchters met gasverlichting. Langs de wanden waren spiegels aangebracht en men zat aan losse tafeltjes.

Prijs: Euro 175,-