Apothekers – Martin Engelbrecht, ca. 1730

„Un Apoticaire – Ein Apotecker” en „Femme d’Apoticaire – Eine Apotheckerin.“ Kopergravures uitgegeven door Martin Engelbrecht te Augsburg rond 1730…

Lees verder

1.950

Un Apoticaire – Ein Apotecker” en „Femme d’Apoticaire – Eine Apotheckerin.“ Kopergravures uitgegeven door Martin Engelbrecht te Augsburg rond 1730 als deel van “L’assemblage nouveau des manouvries habilles: neu-eröffnete Sammlung der mit ihren eigenen Arbeiten und Werkzeugen eingekleideten Künstlern, Handwerkern und Professionen“ In de tijd met de hand gekleurd met latere toevoegingen. Afm. (elk) 37,5 x 23 cm.

De apotheker draagt een scala aan instrumenten en blikken, doosjes en flessen met geneesmiddelen. Op zijn hoofd een grote pot om opiaten in te bewaren. In het Duits staat dat er “Mithridatikum“in zit, een soort tegengif of antidotum. (Afkomstig van koning Mithridates VI van Pontus, die bekend stond om zijn pogingen om zichzelf te beschermen tegen vergiftiging door regelmatig kleine hoeveelheden giftige stoffen in te nemen.) Hij heeft ook slangen en adders bij zich waarvan zowel olie werd gewonnen (een soort wondermiddel tegen onder andere reuma), alsook het gif, dat gebruikt werd bij medicinale bereidingen.

Voor hem staat een grote vijzel met stamper, voor de magistrale bereiding van geneesmiddelen.

Naast de apotheker staat de Aloë vera plant, waarvan het sap werd gebruikt als bloedstelpend en genezend middel bij snij- en schaafwonden, insectenbeten en huiduitslag.

De tweede gravure toont de apothekersvrouw met details die haar beroep benadrukken. Haar hoed is versierd met kruiden en haar taille is in de vorm van een vijzel. Ze draagt verschillende doosjes, blikken en glaasjes, gevuld met medicinale ingrediënten. In haar handen houdt ze een grote glazen flacon en een fles, symbolen van haar rol bij het mengen en samenstellen van medicijnen.

Rond haar middel hangen allerlei kruiden en gewassen. Naast haar staat een pan, klaar om op het open vuur te worden verwarmd voor het bereiden van geneesmiddelen. Op de grond ligt een doodshoofd, een symbool van de dood en de sterfelijkheid die altijd aanwezig waren in het beroep van apotheker.

Prijs: Euro 1.950,- (paar)