Het Pluimspel – Johan Hendrik Keller, 1743

Het Pluimspel, tekening met gewassen inkt van de hand van Johan Hendrik Keller, gesigneerd en gedateerd 1743 op de sokkel…

Lees verder

7.500

Het Pluimspel, tekening met gewassen inkt van de hand van Johan Hendrik Keller, gesigneerd en gedateerd 1743 op de sokkel onder de vaas rechts. Afm. 24 x 27 cm.

In het begin van de eerste eeuw was badminton erg populair in China. Hier werd geslagen met geldstukken waaraan dan kippenveren bevestigd waren. In de 16e eeuw werd het vooral door kinderen in Engeland gespeeld. Een eeuw later had het spelletje zich verspreidt over diverse Europese landen waar het door de rijkeren beoefend werd. Het bestond er simpelweg uit dat een shuttle over en weer werd geslagen zonder de grond te raken. In Frankrijk heette het spel “Jeu de longue plume”.

Omstreeks 1873 werd het (inmiddels met een shuttle van kurk en 16 ganzenveren) beoefend op landgoed Badminton van de hertog van Beaufort in Gloucestershire. Ons moderne spel dankt er zijn naam aan.

Johan Hendrik Keller II (1692-1765) was een schilder en tekenaar van Zwitserse afkomst. Vanaf 1726 is hij werkzaam in Den Haag. Daar genoot hij bekendheid om zijn surports en muurschilderingen in Franse stijl met voorstellingen van herders en putti. Hij had ook opdrachtgevers in Amsterdam en Rotterdam en er hangt werk van hem in Huis Doorn en Huis ten Bosch.

Prijs: Euro 7.500,- (incl. lijst)