Boerenkermis – Nicolaes de Bruyn naar David Vinckboons, ca. 1680

BOERENKERMIS NAAR DAVID VINCKBOONS “Die Boire Cermis”, gravure vervaardigd in 1602 door Nicolaes de Bruyn naar het ontwerp van David…

Lees verder

2.150

BOERENKERMIS NAAR DAVID VINCKBOONS

Die Boire Cermis”, gravure vervaardigd in 1602 door Nicolaes de Bruyn naar het ontwerp van David Vinckboons, hier in een tweede staat uitgegeven door Gerard Valck rond 1680. Afm.: (blad) 44 x 70 cm.

David Vinckboons (1576-1631/1633) was gespecialiseerd in het schilderen van landschappen met kleine figuren, boerentaferelen in de traditie van Pieter Bruegel, vrolijke gezelschappen en Bijbelse taferelen. Dit is de grootste en meest spectaculaire prent naar ontwerp van Vinckboons die er bestaat. In een vogelvlucht-gezicht met vele tientallen figuurtjes wordt een staalkaart geboden van alles wat zich op een kermis afspeelt. De menigte danst, schranst, drinkt, vecht en vergaapt zich aan kraampjes en een kluchtig toneelstuk (een rederijkersvoorstelling?).

Rijk geklede stadse lieden slaan het gewoel met lichte minachting gade. Op de voorgrond vormen ze een lopende en dansende stoet. Hun uitspanning links lijkt op iets dat we tegenwoordig een ‘winebar’ zouden noemen. Daar tegenover, rechts bij de volkse herberg “In de Gulde Lis”, gaat het er iets ruiger aan toe. Er wordt gegeten en gedronken. Een man piest grijnzend tegen de gevel. Een nar wordt achterna gezeten door een groepje. Op de vlag aan de gevel staat de titel van de voorstelling “Die Boire Cermis”. Bij het naastgelegen huis wordt stevig geknokt.

Lange tijd stond de voorstelling van David Vinckboons bekend als de “Kermis van Oudenaarde,” omdat het gebouw met de torens en kantelen in het midden lijkt, en waarschijnlijk gebaseerd is op, het stadhuis van de plaats Oudenaarde, ten zuiden van Gent.

Het werk geeft een fascinerende blik op het volksleven en de festiviteiten in de Lage Landen aan het begin van de 17e-eeuw en wordt beschouwd als een meesterwerk van de Vlaamse genreschilderkunst.

Literatuur:

  • Hollstein “Dutch & Flemish Etchings, Engravings and Woodcuts ca. 1450 – 1700”, nr.171
  • Wurzbach “Niederländisches Künstler-Lexikon“ (1906), nr. 97

Prijs: Euro 2.150,-