Boslandschap – Nicolaes de Bruyn naar David Vinckboons, 1601

Feest in een bos, kopergravure gemaakt in 1601 door Nicolaes de Bruyn naar een tekening van David Vinckboons (1578-1629). Afm.…

Lees verder

2.150

Feest in een bos, kopergravure gemaakt in 1601 door Nicolaes de Bruyn naar een tekening van David Vinckboons (1578-1629). Afm. 44,8 x 66,5 cm.

We zien een feest van een elegant gezelschap aan de rand van het bos. Er wordt gegeten, gedronken, gedanst en muziek gemaakt. De beroemde weergave van een fantasiekasteel in het landschap was waarschijnlijk een inspiratiebron voor de schilder Roelant Roghman. Naast een veilig toevluchtsoord werd een kasteel ook gezien als ‘minneburcht’. In deze prent vertoeven Maria Magdalena (links op de voorgrond) en haar entourage in het bos. De overduidelijk zinnelijke sfeer contrasteert met de drie kruizen in de verte (op de berg achter het kasteel), een verwijzing naar het lijden van Christus.

Na de Val van Antwerpen in 1585 en de vervolging van de protestanten in de Zuidelijke Nederlanden vestigde de familie Vinckboons zich in Amsterdam. David Vinckboons (1576-1632) schilderde hoofdzakelijk landschappen en genre scènes, de laatste vaak in de open lucht. Vinckboons was ook actief als tekenaar en ontwerper van prenten.

Vinckboons gaf een wending aan het thema boeren feesten waarvan met name Breughel bekend is. Samen met zijn leerling Esaias van de Velde, maakte hij feestende gezelschappen van de modieus geklede, gegoede burgerij, gesitueerd in op parken lijkende tuinen omzoomd door veel bomen. Ook op deze prent ziet men de signatuur van Vinckboons: een kleine onopvallende vink zit op een tak in de voorste boom links.

Prijs: Euro 2.150,- (incl. lijst)