Modetekening – Jules David, 1877

ELEGANTE DAMES IN HET BOIS DE BOULOGNE Mode tekening met pen en waterverf op karton door Jules David (1808 –…

Lees verder

950

ELEGANTE DAMES IN HET BOIS DE BOULOGNE

Mode tekening met pen en waterverf op karton door Jules David (1808 – Parijs – 1892). Gesigneerd links onder. Verso gedateerd/beschreven: “1877 / 3ème No d’Avril / No 16“. Afmetingen: 29,1 x 23,5 cm.

Het aquarel stamt uit een serie van modeontwerpen gemaakt door David voor het Parijse modetijdschrift “Le Moniteur de la Mode” (“Journal du Grand Monde. Modes, Illustrations, Patrons, Litterature, Beaux-Arts,Theatres“). Hiervan bevinden zich verschillende exemplaren in het Musée des Arts Décoratifs (Pavillon de Marsan/Louvre). Jules David was leerling van Duval le Camus en ontving van Le Salon in 1885 een Mention Honorable.

Dit werk komt uit de verzameling van Charlotte von Prybram-Gladona.

Charlotte, habituée van de Beau Monde, werd in 1910 geboren te München en trouwde op vierentwintigjarige leeftijd met de Weense edelman Albin von Prybram-Gladona. De echtelieden ontmoetten elkaar tijdens de danslessen die Albin, twintig jaar ouder dan Charlotte, nam om fit te blijven (!). Zijn familie onderhield nauwe banden met Einstein, Schweitzer, Rilke en Thomas Mann, terwijl hij Johannes Brahms kende als “˜onkel Jo’.

Toen Charlotte en Albin vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog verhuisden naar Parijs, verkochten zij noodgedwongen het leeuwendeel van hun meubelcollectie. Dat stelde hen echter wel in staat zich over te geven aan hun passie voor tekeningen, die beduidend minder plaats innamen. Het echtpaar keerde in 1969 terug naar Oostenrijk en vestigde zich in Salzburg. Albin overleed vijf jaar later, terwijl Charlotte er de hoge leeftijd van 92 bereikte.

Prijs: Euro 950,-