Een Joodse arts – anoniem, eerste helft 17e-eeuw

“Ein Jüdischer Artzt”, anonieme 17e-eeuwse gravure (naar een ets uit 1568 van Pieter van der Borcht I) van Asaf de…

Lees verder

450

Ein Jüdischer Artzt”, anonieme 17e-eeuwse gravure (naar een ets uit 1568 van Pieter van der Borcht I) van Asaf de Jood (ook bekend als Asaf ben Berechiah, Assaf Harofeh, Assaf Hayudi of de ‘Joodse Hippocrates’). In de tijd met de hand gekleurd. Afm.: 27 x 17 cm.

Geneeskunde in de 16e eeuw, zowel onder Joden als niet-Joden, was nog tamelijk primitief in vergelijking met moderne maatsaven en er was beperkte kennis van ziekten en behandelingen. Veel praktijken die destijds gangbaar waren, worden nu als ineffectief of zelfs schadelijk beschouwd.

Joodse medische praktijken werden vaak geleid door halachische (goddelijke en rabbijnse wetgeving) principes. De dieetwetten van kasjroet beïnvloedden welke voedingsmiddelen geschikt werden geacht voor genezing en herstel. Sommige aspecten van medische behandeling, zoals het gebruik van bepaalde op dieren gebaseerde remedies, werden gereguleerd door de Joodse dieetwetten.

Kruidengeneeskunde nam een belangrijke plaats in. Artsen en kruidkundigen gebruikten verschillende planten en kruiden om middelen te maken voor verschillende kwalen. Deze kruidengeneesmiddelen waren vaak gebaseerd op empirische kennis die van generatie op generatie werd doorgegeven.

Joodse gemeenschappen hadden vaak hun eigen medische professionals, waaronder artsen en apothekers. Deze medische professionals boden zorg aan leden van de gemeenschap en volgden zowel Joodse als niet-Joodse medische praktijken uit die tijd. Ze behandelden veelvoorkomende kwalen, verwondingen en gaven advies over voeding en hygiëne.

“Sefer Asaf” (ספר אסף of “Het Boek van Asaf”), het vroegst bekende medische boek geschreven in het Hebreeuws, wordt toegeschreven aan de hier afgebeelde Asaf de Jood. Er worden ziektes besproken, behandelingen en preventie. Het boek schrijft ook verschillende remedies voor, voor elke maand van het jaar, gebaseerd op de veronderstelde effecten die astrologie had op de lichaamssappen. Het werk behelst de Eed van Asaf, een gedragscode voor Joodse artsen, die sterk lijkt op de Eed van Hippocrates en werd afgelegd door medische studenten bij hun afstuderen.

Prijs: Euro 450,-