Loggie di Rafaele nel Vaticano – Giovanni Ottaviani + Giovanni Volpato, 1772

RAFAËL INSPIREERT DE NEO-KLASSIEKEN Decoratieve pilasters met fruit, bloemen en wingerd. (Deels in de tijd, deels later) met de hand…

Lees verder

1.850

RAFAËL INSPIREERT DE NEO-KLASSIEKEN

Decoratieve pilasters met fruit, bloemen en wingerd. (Deels in de tijd, deels later) met de hand gekleurde gravures, elk gedrukt van twee koperen platen, uitgegeven te Rome 1772. Afkomstig uit de serie (uitgegeven in boekvorm) “Loggie di Rafaele nel Vaticano“ en gegraveerd door Giovanni Ottaviani en Giovanni Volpato naar tekeningen van Gaetano Savorelli. Formaat elk ca. 107,3 x 40,6 cm. (Afm. lijst: 123 x 56,5 cm.)

Rafael Sanzio da Urbino (1483 – 1520), in het Nederlands beter bekend als Rafaël, vertrok vanuit Florence naar Rome vermoedelijk omdat hem ter ore was gekomen dat er in het Vaticaan, destijds onder Paus Julius II, privé-vertrekken waren die opnieuw gedecoreerd moesten worden. In 1509 kreeg hij de opdracht voor één van de vertrekken. Met succes, al heel snel gold hij in het Vaticaan, op Michelangelo na, als de belangrijkste kunstenaar. Hij zou er de rest van zijn korte leven blijven. Rafaël en zijn assistenten maakten de wand- en plafondschilderingen in de Loggia van het Vaticaan in 1518-1519.

De prenten tonen de decoratie van de Loggia op de belangrijkste verdieping van het appartementen gebouw van het Vaticaan.

De prenten zijn veelal een combinatie van Rafaëlitsche design elementen omdat de originele fresco’s niet altijd zichtbaar meer waren. Het resultaat sprak de smaak van het publiek aan het einde van de 18e eeuw enorm aan en legde de grondslag voor de grotesken in de neoclassistische periode.

Prijs: Euro 1.850,- (per stuk, incl. lijst)