Luchtschip boven Brussel – J.B. Stevens, ca. 1860

EEN VAN DE EERSTE LUCHTSCHEPEN BOVEN BRUSSEL “L’Aéroscaphe a vapeur et a hélice, La Belgique, de la force nominale de…

Lees verder

875

EEN VAN DE EERSTE LUCHTSCHEPEN BOVEN BRUSSEL

L’Aéroscaphe a vapeur et a hélice, La Belgique, de la force nominale de 10 chevaux” [de Aéroscaphe met stoom en propeller genaamd “La Belgique”, met een nominale kracht van 10 paarden.] Lithografie vervaardigd door J.B. Stevens rond 1860. Later met de hand gekleurd. Afm. (incl. tekst): ca. 31 x 41 cm.

De eerste luchtschepen ontstonden in het midden van de 19e eeuw uit de ballon. De Fransman Henri Giffard maakte in 1852 een luchtschip op stoomkracht. De ontwikkeling ging gestaag door in de tien jaar erop.

Het waren langgerekte luchtschepen, een soort envelop die met waterstof werd gevuld. Daaraan was een lange balk opgehangen met aan het achtereind een driehoekig, zeilachtig roer en onder de balk een platform voor de piloot en stoommachine. Om te voorkomen dat de motor het zeer brandbare gas van de ballon zou doen ontploffen, was de uitlaat van de motor naar beneden omgeleid via een pijp die onder het platform uitstak en was het gebied rond de vuurmond van de ketel omgeven door draadgaas.

Hier vliegt Aéroscaphe La Belgique boven het Warandepark [Parc de Bruxelles] in Brussel, rechts ligt het Paleis der Natie.

Prijs: Euro 875,-