Maan – Homann, Doppelmayr, Hevelius, 1742/48

BELANGRIJKE KAART VAN DE MAAN “Tabula Selenographica“, kopergravure vervaardigd door Johann Baptist Homann naar het werk van Johann Gabriel Doppelmayr,…

Lees verder

1.950

BELANGRIJKE KAART VAN DE MAAN

Tabula Selenographica“, kopergravure vervaardigd door Johann Baptist Homann naar het werk van Johann Gabriel Doppelmayr, afkomstig uit de Atlas Coelestis uitgegeven te Neurenberg 1742 of 1748. Later met de hand gekleurd. Afm. 48,5 x 58 cm.

De linker maankaart wordt een beschouwd als een fundamentele kaart in de selenografie – de cartografie van de maan. Deze kaart verscheen voor het eerst in Johannes HeveliusSelenographia uit 1647 dat de basis heeft gelegd voor veel cartografische studies van de maan. Hier wordt de maan afgebeeld zoals dat nooit vanaf de aarde zou kunnen, met alle zichtbare kenmerken op een zelfde schaal. Hevelius stelt hier ook dat het maanoppervlak moet worden weergegeven alsof het wordt belicht vanuit een enkele bron, in dit geval het ochtend licht.

De kaart rechts is bedacht door de jezuïeten Giovanni Battista Riccioli en Francesco Grimaldi en verscheen voor het eerst in hun Almagestum Novum in 1651. Het was een belangrijke kaart vanwege z’n geheel nieuwe nomenclatuur die voor een groot deel tot op de dag van vandaag nog in gebruik is. Onder hun benamingen ook de Mare Tranquillitatis, bekend als de landingsplek van het eerste bemande ruimtetoestel, de Apollo 11.

Links boven de voorstelling zien we putti in de weer met een telescoop, rechts zien we Selene de godin van de maan. Verschillende kleinere kaarten tonen de maan in haar maandelijkse cyclus.

Prijs: 1.950,-