Marguerite Labady – Paul César Helleu, ca. 1900

Actrice Marguerite Labady, zittend met een mof, droge naald ets vervaardigd rond 1900 door Paul César Helleu. Gesigneerd met potlood…

Lees verder

2.650

Actrice Marguerite Labady, zittend met een mof, droge naald ets vervaardigd rond 1900 door Paul César Helleu. Gesigneerd met potlood rechtsonder. Afm. 57,2 x 34,3 cm.

Bij het noemen van de naam Helleu moeten we denken aan een tijdperk, de Belle Époque, de mondaine samenleving van het einde van de 19e-eeuw tot de Eerste Wereldoorlog.

Paul César Helleu (1859-1927) ging aanvankelijk in de leer als keramiekwerker en nam daarnaast tekenlessen. In 1876, na de dood van zijn vader, trok hij tegen de zin van zijn moeder naar Parijs om te gaan studeren aan de École des Beaux-Arts. Hij kwam terecht in kringen van de impressionisten en ontmoette beroemde kunstenaars zoals Henri Matisse, Edgar Degas, Robert de Montesquiou, James Jacques Tissot en Giovanni Boldini.

In 1884 kreeg Helleu opdracht om de mooie jonge aristocratische vrouw Alice Guérin te portretteren. Twee jaar later zou ze zijn vrouw worden. Alice introduceerde hem vervolgens in de hoogste kringen, waar hij uitgroeide tot een van de populairste portretschilders van de Parijse beau monde.

Helleu’s stijl die wordt gekenmerkt door vrouwelijke gratie en verfijning, kreeg niet alleen bijval in Parijs, maar ook bij de high society in Londen en New York had hij met zijn portretten van elegante vrouwen groot succes. Zijn modellen waren onder meer Consuelo Vanderbilt, Marchesa Casati, Belle da Costa Greene, Louise Chéruit en Helena Rubinstein en dus zoals hier te zien actrice Marguerite Labady.

Helleu was een virtuoos in het etsen met een droge naald, waarbij er met een diamantstift direct op een koperen plaat wordt getekend. Hij gebruikte daarbij dezelfde dynamische en verfijnde vrijheid als bij zijn pastels.

Prijs: Euro 2.650,- (incl. lijst)