Queen Anne in het House of Lords – Romeijn de Hooghe, 1702

QUEEN ANNE OP DE TROON IN HET BRITSE HOGERHUIS “Annae, D.G. Magnae Brittaniae Reginae, ut et Magnatum Proceorumque in Anglia…

Lees verder

450

QUEEN ANNE OP DE TROON IN HET BRITSE HOGERHUIS

Annae, D.G. Magnae Brittaniae Reginae, ut et Magnatum Proceorumque in Anglia Confessus”, ets vervaardigd door Romeijn de Hooghe in 1702 en uitgegeven door Pieter Rotterdam. Afm. 48 × 57,5 cm.

Anna Stuart van Groot Brittanië (1665-1714) was de dochter van koning Jacobus II. Jacobus werd afgezet tijdens de Glorious Revolution, waarna de Nederlandse koning-stadhouder Willem III van Oranje koning werd en zijn vrouw Maria (Anna’s oudere zuster) koningin. Op 8 maart 1702 stierf Willem III, waarop Anna koningin van Engeland en Schotland werd. Ze werd gekroond op 23 april te Westminster Abbey.

We zien hier de zitting van het Britse Hogerhuis met koningin Anna op de troon rechts. Tegenover haar de leden van het Hoger Huis en de klerken. De wanden zijn bekleed met wandtapijten. Boven een cartouche met een afbeelding getiteld: Het Hoog en Lager Huys van Engeland. Aan weerszijden hiervan allegorische figuren van overvloed en van oorlog met de wapens van Engeland. Onderaan twee kleine scènes uit het leven van koningin Anna.

Onder haar regering voltrok zich de vereniging van Engeland en Schotland in het Verenigde Koninkrijk van Groot-Brittannië krachtens de Acts of Union (1707).

Literatuur: Frederik Muller “De Nederlandsche geschiedenis in platen : beredeneerde beschrijving van Nederlandsche historieplaten, zinneprenten en historische kaarten” (1863-1882), dl. IV, p. 249, nr. 2738b.

Prijs: Euro 450,-