Zeilwagen – Lodovico Guicciardini, 1613

“Seylende Windwagen” kopergravure toegeschreven aan Claes Jansz. Visscher en uitgegeven in 1613 door Lodovico Guicciardini. Later met de hand gekleurd.…

Lees verder

650

Seylende Windwagen” kopergravure toegeschreven aan Claes Jansz. Visscher en uitgegeven in 1613 door Lodovico Guicciardini. Later met de hand gekleurd. Afm. 13,8 x 19,6 cm.

Na de Slag bij Nieuwpoort in 1600 kwam de werktuigbouwkundige Simon Stevin (1548-1620) op het idee om een wagen met een zeil te bouwen. Hij legde het plan voor aan Prins Maurits, destijds stadhouder van Holland en Zeeland, aan wie Stevin sinds 1593 privélessen wiskunde gaf. Tevens diende Stevin als ingenieur in het leger van de prins. Maurits, die veel waardering voor Stevin had, zag wel wat in het voorstel en liet de zeilwagen op zijn kosten bouwen.

De eerste rit met het nieuwe voertuig werd in februari 1602 gemaakt. Met een toen ongekende snelheid van 50 km per uur werd over het strand in twee uur de afstand Scheveningen– Petten afgelegd. Na die eerste tocht gebruikte Maurits de zeilwagen nog vele malen om zijn gasten mee te vermaken.

Prijs: Euro 650,-