Cheret, Jules – Palais de Glace

“Palais de Glace“. Kleurenlithografie uit 1894 ontworpen door Jules Chéret. Gesigneerd in de druk rechtsonder.Gedrukt door Chéret’s drukkerij Chaix. Dit…

Lees verder

1.250

Palais de Glace“. Kleurenlithografie uit 1894 ontworpen door Jules Chéret. Gesigneerd in de druk rechtsonder.Gedrukt door Chéret’s drukkerij Chaix. Dit blad is een verkleining van het op de straten van Parijs hangende affiche en verscheen als bijlage van Le Courrier français. Afm. (affiche) 54 x 36 cm (lijst 64 x 46,5 cm).

Jules Roques, de eigenaar van Le Courrier français, was een van de grootste aanhangers van het werk van Jules Chéret (1836-1932). Op een gegeven moment huurde Roques het enorme gordijn van het Theatre des Ambassadeurs, een van de grootste muziek hallen in Paris, en behing dit van boven tot onder met affiches van Chéret, met daarboven de naam van zijn blad. Ook gaf hij regelmatig affiches uit als bijlagen van zijn Courier Français, kleiner van formaat maar van de zelfde kwaliteit.

De geneugten van Parijs zijn nergens zo evident als in de affiches gemaakt voor het Palais de Glace. Chéret ontwierp het ene meesterwerk na het andere voor hét ijs paleis van de Belle Epoque. Op dit affiche zien we een van zijn statuesque “Chérettes” over het ijs zwieren, de toeschouwer kan weinig anders doen dan haar bewonderen.

In 1894 opent het Palais de Glace haar deuren aan de Champs Elysées. Behalve voor de ijsbaan, gaat men er naar toe om te zien en gezien te worden. Het wordt the-place-to-be in Parijs. Ook in Brussel, Wenen, Londen en elders in Europa worden dergelijke schaatspaleizen geopend.

In de 20e eeuw verliest het Palais de Glace gaandeweg haar aantrekkingskracht en moet in 1980 sluiten. Anno 2021 is in het monumentale gebouw het Théatre du Rond-Point gevestigd.

Prijs: Euro 1.250,- (incl. lijst)