Rotterdam, ijsgezicht – Paulus Constantijn la Fargue, 1763

IJSGEZICHT ROTTERDAM “Oostelijk gezicht der Stad Rotterdam en der Maaze, met IJsvermaak op deeze Rivier, 24 Januari 1763”. Ets vervaardigd…

Lees verder

3.750

IJSGEZICHT ROTTERDAM

“Oostelijk gezicht der Stad Rotterdam en der Maaze, met IJsvermaak op deeze Rivier, 24 Januari 1763”. Ets vervaardigd door Paulus Constantijn la Fargue, uitgegeven in 1763 door P.G. van Balen, te ’s Gravenhage. Later met de hand gekleurd. Afm. ca. 45 x 70 cm.

We zien Rotterdam: het Oude Hoofd met Oude Hoofdpoort en achterzijde van de huizen aan het Haringvliet; aan het einde daarvan zijn de Admiraliteitswerf aan het Boerengat en de molens op het Bosland en langs de Oostzeedijk zichtbaar.

Als het ijs sterk genoeg was dan vertoonden zich ook deftige luyden aan het volk. Arrensleden, koetsen en speelwagens kwamen onder het bel gerinkel van de dampende paarden over de dikke ijskorst aangegleden en -gereden. Er wordt hier een historisch moment weergegeven: de latere stadhouder Willem V (1748-1806) rijdt in zijn door zes paarden getrokken koets met uitgebreid gevolg over de bevroren rivier. Het is een met alle details weergegeven drukte een formidabele prent en topografisch interessant door het gezicht op de stad vanaf het ijs.

Paulus Constantijn la Fargue (1732-1782) stamt uit een Nederlands geslacht van kunstenaars, van vijf kinderen was hij de meest begaafde. Paulus Constantijn heeft zowel geschilderd en getekend, als geëtst. In de eerste plaats waren dat nauwkeurig uitgewerkte stads- en dorpsgezichten, maar daarnaast ook actuele gebeurtenissen, landschappen, portretten, en genretaferelen.

Prijs: Euro 3.750,- (incl. lijst)