Schaats satire – James Gillray, 1805

“Elements of Skateing.” “A fundamental Error in the Art of Skaiting”, “Attitude! Attitude is every thing!”,  “The Consequence of going…

Lees verder

1.950

Elements of Skateing.” “A fundamental Error in the Art of Skaiting”, “Attitude! Attitude is every thing!”,  “The Consequence of going before the Wind“, “Making the most of a passing Friend, in a case of Emergency!” Complete set van vier etsen met aquatint vervaardigd door James Gillray en uitgegeven te Londen door Hannah Humphrey in 1805. In de tijd met de hand gekleurd. Afm. (elk): 25 x 36 cm.

Cartoonist James Gillray (1757-1815) maakte samen met de satirische kunstenaars William Hogarth, Thomas Rowlandson en George Cruikshank het achttiende-eeuwse Engeland tot het centrum van de karikatuurkunst.

Gillray’s prenten geven een goed tijdsbeeld van de geschiedenis van de 18e eeuw en het begin van de 19e eeuw in Engeland. Hij wordt gezien als een van de meest invloedrijke politieke karikaturisten aller tijden. Gillray’s prenten werden tentoongesteld in Hannah Humphrey’s etalage, zoals dat gebruikelijk was in die dagen en werden daar door enthousiaste menigten bekeken.

Gillray valt de sociale dwaasheden van z’n tijd aan met vernietigende satire. Niets ontsnapt aan zijn aandacht, zelfs geen onbeduidende verandering van mode in kleding. De grote tact die Gillray aan de dag legt in het raken van de belachelijke kant van elk onderwerp wordt alleen geëvenaard door de voortreffelijke afwerking van zijn schetsen – waarvan de beste een epische grootsheid en Miltonische verhevenheid van conceptie bereiken.

Gillray’s gezichtsvermogen nam in 1806 sterk af. Hij begon een bril te dragen maar haalde niet meer de hoge kwaliteit van weleer. Hij raakte in een depressie en begon zwaar te drinken. Hij bracht zijn laatste print uit in september 1809. Door zijn drinkgedrag leed hij later aan jicht.

In juli 1811 probeerde Gillray zelfmoord te plegen door uit het zolderraam van zijn uitgeefster en vermeende partner Hannah Humphrey in St James’s Street te springen. Deze zelfmoordpoging mislukte en Gillray verviel in waanzin en werd de rest van zijn leven verzorgd door Hannah Humphrey.

Prijs: Euro 1.950,- (voor de set van vier etsen)