Winterlandschap – naar Hendrik Jacobsz Dubbels, 1755

“L’Hiver Vue D‘Hollande“, kopergravure door Pierre Charles Canot, naar een schilderij van Hendrik Jacobsz Dubbels. Uitgegeven te Londen 1755. Later…

Lees verder

1.250

L’Hiver Vue D‘Hollande“, kopergravure door Pierre Charles Canot, naar een schilderij van Hendrik Jacobsz Dubbels. Uitgegeven te Londen 1755. Later met de hand gekleurd. Afm. 44 x 34 cm.

Canot (1710 – 1777), van origine Fransman, was lid van de Britse Incorporated Society of Artists, en werd gekozen tot associated engraver toen de titel in 1770 werd ingevoerd door Londense Royal Academy. Canot stelde z’n werk tentoon in de Society of Artists, de Free Society en de Royal Academy. Als vakbekwaam kunstenaar zette hij verschillende werken in de plaat naar Willem van de Velde, Ludolf Bakhuysen, David Teniers, Claude Lorrain, en hier dus Hendrik Dubbels.

Dubbels (1620- 1676) is bekend als verdienstelijk marineschilder. Maar naast talloze werken met onderwerpen als schipbreuken, riviergezichten en havens, vervaardigde hij ook ijsgezichten.

Het feit dat men een eeuw na het ontstaan van het schilderij van Dubbels, nog deze gravure heeft gemaakt, geeft aan hoe zeer geliefd – ook in de 18e eeuw – de voorstelling moet zijn geweest. In een tijd dat het economisch tij in Nederland was gekeerd, had men nostalgie naar de Gouden Eeuw.

Prijs: Euro 1.250,- (incl. lijst)