Winterlandschap – Jean Moyreau naar Philips Wouwerman, 1739

“L’Hyver”, ets vervaardigd in 1739 door Jean Moyreau naar een schilderij van Philips Wouwerman (1619-1668). Uit het “Oeuvres de Philippe…

Lees verder

450

L’Hyver”, ets vervaardigd in 1739 door Jean Moyreau naar een schilderij van Philips Wouwerman (1619-1668). Uit het “Oeuvres de Philippe Wouwermens Hollandois. Gravées d’après ses meilleurs Tableaux qui sont dans les plus beaux Cabinets de Paris et ailleurs.” Later met de hand gekleurd. Afm. 32 x 45,5 cm.

Op dit winterlandschap zien we mannen hout zagen en hakken. Kinderen sprokkelen de kleinere stukken. Het paard krijgt alles te dragen. De rivier is bevroren. Op het ijs kinderen spelen colf met een balletje en een slaghout. Even verderop glijdt een arrenslee, een andere slede wordt beladen met vaten. Aan de kant ligt een schip te wachten op de dooi.

Winterse voorstellingen met een dik pak sneeuw en bevroren vaarten en rivieren vol ijsplezier waren altijd al geliefd. De oude meesters schilderden ze graag en hun populariteit weerspiegelt zich in de grote aantallen prenten die naar hun schilderijen en ontwerpen zijn gemaakt. Tot in de 19e eeuw grepen graveurs terug op oude voorbeelden, ook in Frankrijk, Duitsland en Engeland.

Prijs: Euro 450,-