Wormerveer – Ambroise Jobard naar Otto von der Howen, 1825

IJSPRET OP DE ZAAN BIJ WORMERVEER “Wormerveer village de la Nord Hollande” kleurenlithografie vervaardigd door Ambroise Jobard naar ontwerp van…

Lees verder

295

IJSPRET OP DE ZAAN BIJ WORMERVEER

Wormerveer village de la Nord Hollande” kleurenlithografie vervaardigd door Ambroise Jobard naar ontwerp van Generaal Otto von der Howen, uitgegeven in 1825 door Jean Baptiste Madou. Afm.: 13,6 x 20,5 cm.

Al in de 18e-eeuw wordt het schaatsrijden in Noord-Holland geroemd: “als een der oudste wintervermaaken, den Zaankanters bij uitstek eigen”. En verder: ‘De Zaan, het middelpunt der dorpen, is naauwlijks zo veel toegevroozen, dat zij den last der vluggen schaatsryders kan draagen, of dezelve krielt van menschen: en, bij strenge winters, van paardesleeden en arren, bovenal wanneer een uitgeloofde zilveren of gouden zweep niet zelden een feestdag oplevert‘.

Op het ijs vielen alle rangen en standen weg. Het ijsvermaak was een sociaal gebeuren, met grote en gezellige drukte op de sloten. Men kleedde zich warm met wat men daartoe in huis had.

Mensen uit Wormerveer en de omliggende dorpen kwamen samen om te schaatsen op de bevroren wateren. Er werden vaak wedstrijden georganiseerd, waarbij deelnemers in verschillende categorieën konden strijden om de prijzen. Er werden ook langeafstandswedstrijden gehouden, waarbij de schaatsers een parcours aflegden dat langs de Zaan en door de dorpen voerde.

Op de voorstelling links molen De Witte Vlinder die stond op de hoek Zaanweg-Marktstraat en centraal de Hervormde kerk aan de Kerkstraat. Rechts enkele molens aan de Veerdijk te Wormer.

Prijs: Euro 295,-