Amerikaans oorlogsschip – Willem Hendrik Hoogkamer naar Christoffel van der Hart, ca. 1830

“Amerikaansch oorlogskorvet op de Hollandsche kust tegengebrast leggende de loodsboot wachtende.” ets met aquatint vervaardigd rond 1830 door Willem Hendrik…

Lees verder

425

Amerikaansch oorlogskorvet op de Hollandsche kust tegengebrast leggende de loodsboot wachtende.” ets met aquatint vervaardigd rond 1830 door Willem Hendrik Hoogkamer (1790-1864) naar een tekening van Christoffel van der Hart. Later met de hand gekleurd. Afm.: ca. 31 x 39 cm.

Het Amerikaanse oorlogskorvet dat we hier zien is vermoedelijk op weg naar Antwerpen waar het betrokken zal worden bij de blokkade van de haven, samen met andere Nederlandse en Britse schepen. Deze blokkade was bedoeld om de Belgische opstand tegen het Koninkrijk der Nederlanden te onderdrukken. De zuidelijke provincies van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden scheidden zich tijdens deze revolutie uiteindelijk af en vormden de onafhankelijke staat België.

Het ontwerp voor deze ets is gemaakt door Christoffel van der Hart, Luitenant ter Zee 1e klasse bij de Nederlandse marine. Hij diende op verschillende schepen, waaronder de fregatten “Zr.Ms. Prins van Oranje” en “Zr.Ms. Rotterdam”. Ook Christoffel van der Hart was als marineofficier betrokken bij campagnes tegen de opstandige Belgen.

Prijs Euro 425,-