Zeegezicht – Matthias de Sallieth naar Ludolf Backhuysen, 1783

Zeegezicht. Kopergravure vervaardigd in 1783 door Matthias de Sallieth, naar een tekening van Gerrit van der Pals, die op zijn…

Lees verder

750

Zeegezicht. Kopergravure vervaardigd in 1783 door Matthias de Sallieth, naar een tekening van Gerrit van der Pals, die op zijn beurt een schilderij van Ludolf Backhuysen kopieerde. Afm. 28 x 36,2 cm.

We zien Hoek van Holland in 1684. Op de oever drie mannen en een vrouw die een hondje aait. Op de voorgrond in het water een binnenkomende snik met spriettuig, zijn zeilen innemende. Het schip draagt een witte vlag in top, met daarin het jaartal 1684.

Erachter twee grote schepen onder zeil. Het achterste vaartuig draagt in zijn spiegelversiering het wapen van Amsterdam. Aan de horizon zijn nog enkele andere vaartuigen zichtbaar alsmede de oever aan de overkant van het water.

Werk van Ludolf Backhuysen (1631-1708) vertoont sterke invloed van Willem van de Velde de Jonge. Backhuysen schilderde havengezichten en scheepsportretten, maar bekend werd hij vooral door zijn stormachtige zeeën en schipbreuken. Hij verbeeldde talrijke voorvallen uit de Hollandse maritieme geschiedenis. In de 18e-eeuw zijn er veel etsen/gravures naar zijn werk gemaakt.

Prijs: Euro 750,- (incl. lijst)