Ontzet van Gibraltar – Kleinschmidt naar Paul Decker, 1705

“Die Glückliche Entsezung der Haupt Vestung Gibraltar”, ets met gravure vervaardigd door Johann Jakob Kleinschmidt naar een tekening van Paul…

Lees verder

975

Die Glückliche Entsezung der Haupt Vestung Gibraltar”, ets met gravure vervaardigd door Johann Jakob Kleinschmidt naar een tekening van Paul Decker, uitgegeven ca. 1712-1715 te Augsburg door Jeremias Wolf. Afm. 42,7 × 41 cm.

Wie zien Zeeslag bij Gibraltar op 21 maart 1705 tijdens de Spaanse Successieoorlog met een overwinning van de Engelse-Nederlandse vloot op de Franse vloot. Hiermee kwam een eind aan het beleg van Gibraltar door de Fransen en Spanjaarden.

Gibraltar werd verdedigd door ongeveer 2.000 Nederlandse, Engelse, Oostenrijkse en pro-Habsburgse Spaanse troepen. Ze weerstonden een veel grotere belegeringsmacht van rond 8.000 Franse, Spaanse en Ierse troepen. Het Frans-Spaanse kamp verloor naar verluidt 10.000 man, tegen slechts 400 voor de Engels-Nederlandse alliantie.

Sindsdien bleef de doorvaart door de straat van Gibraltar onder Brits toezicht en bleef de rots een Britse exclave. Als gevolg van de Spaanse Successieoorlog, tijdens de Vrede van Utrecht, kwam Gibraltar in 1713 definitief in Britse handen.

Op de voorstelling het zeegevecht in een rijk versierde ornamentele omlijsting met bovenaan een cartouche met een plattegrond van Gibraltar. De slag is versierd met wapentrofeeën en cartouches met emblemen. Onderaan de beschrijving van het gevecht in het Duits. Links vluchtende soldaten, rechts onderwerpt een Franse officier zich aan de Nederlandse Leeuw.

Prijs: Euro 975,-