Rio de Janeiro – Sabatier, ca. 1850

19DE-EEUWS GEZICHT OP RIO DE JANEIRO “Rio-Janeiro“. Lithografie vervaardigd door Léon Jean-Baptiste Sabatier en Lauvergue, gedrukt bij Cattier in Parijs…

Lees verder

1.350

19DE-EEUWS GEZICHT OP RIO DE JANEIRO

Rio-Janeiro“. Lithografie vervaardigd door Léon Jean-Baptiste Sabatier en Lauvergue, gedrukt bij Cattier in Parijs voor Bulla & Jouy en Ernest Gambart rond 1850. Later met de hand gekleurd. Afm. (voorstelling): 40 x 55,5 cm.

Uitzicht op de Baai van Guanabara op 6 mei 1843, voordat prinses Francisca, de zuster van Keizer Pedro II van Brazilië en haar man François d’Orléans, Prins van Joinville, aan boord gaan van de “Belle Poule”. Het paar trouwde op 1 mei 1843 in Rio de Janeiro en vertrokken naar Frankrijk in de dagen daarna. (Read more about the Marriage Princess Francisca and Prince de Joinville, May 1843)

Het fregat Belle Poule (1828-1888) met 60 kanonnen, bekend om het repatriëren van de lichaam van Napoléon van Sint Helena naar Frankrijk in 1840, stond onder bevel van de Prins van Joinville.Het 19de-eeuwse Keizerrijk Brazilië, tot 1822 een kolonie van Portugal, stond onder het bewind van keizer Dom Pedro I en zijn zoon Dom Pedro II. In tegenstelling tot de meeste Latijns-Amerikaanse republieken, was Brazilië politiek stabiel, kende het sterke economische groei en was er een grondwettelijk gewaarborgde vrijheid van meningsuiting en respect voor de burgerrechten van haar onderdanen (zij het met beperkingen voor vrouwen en slaven).

De monarchie was er in geslaagd om het land vrede en stabiliteit te brengen, waarmee Brazilië een opkomende internationale macht werd. Met de welvaart en de economische ontwikkeling stroomden Europese immigranten toe, waaronder veel protestanten en joden. De slavernij werd definitief afgeschaft in 1888. Braziliaanse beeldende kunst, literatuur en theater ontwikkelde zich gedurende deze tijd van vooruitgang. Hoewel sterk beïnvloed door Europese stijlen die varieerden van neoclassicisme tot Romantiek, ontstond een typisch Braziliaanse cultuur.

Tot in de vroege jaren van de 20ste-eeuw, beperkte Rio de Janeiro zich grotendeels tot de wijk die nu bekend staat als het historische centrum van de stad, aan de monding van Guanabara Bay.

Léon Jean-Babtiste Sabatier (- 1887) was een Franse schilder, graveur en tekenaar met een aantal romantische stadsgezichten op zijn naam. Hij exposeerde op de Salon van Parijs van 1827-1870 en verkreeg er een bronzen medaille in 1839. Nog een havengezicht van Sabatier vindt u hier.

Prijs: Euro 1.350,-