Schepen in het IJ voor Amsterdam – Ludolf Bakhuysen, 1701

HET KALEFATEREN VAN SCHIP Ets vervaardigd door Ludolf Bakhuysen in 1701 uit een serie van 10 etsen van “D’Y Stroom…

Lees verder

475

HET KALEFATEREN VAN SCHIP

Ets vervaardigd door Ludolf Bakhuysen in 1701 uit een serie van 10 etsen van “D’Y Stroom en Zeegezichten”. (3e staat van III.) In de voorstelling in spiegelbeeld gesigneerd op een stuk drijfhout “L BAK” en gedateerd op een drijvende kruik(/mand?) Afm.: 14,8 x 18,3 cm.

Ludolf Bakhuysen (1630-1708) is vooral bekend om zijn prachtige etsen van Nederlandse schepen en havenscènes. Hij werkte bijzonder gedetailleerd en realistisch, met een nadruk op de architectuur en de technische aspecten van de schepen en havens. Met afbeeldingen van dagelijkse activiteiten en industrieën zoals het laden en lossen van goederen, reparaties aan schepen en de verkoop van vis en andere producten, geeft hij een unieke kijk op de Nederlandse maritieme geschiedenis en de rol die Nederland speelde in de internationale handel en scheepvaart in die tijd.

In deze voorstelling zien hoe een schip gekrengd wordt om onderhoud en reparatie aan het onderwaterschip uit te voeren. Het was een arbeidsintensieve taak en vereiste nauwkeurige planning en precisie om te voorkomen dat het schip beschadigd raakte tijdens het proces. Er werden vaak palen gebruikt om het schip op te hijsen en te ondersteunen terwijl de scheepsromp uit het water gehaald werd.

Rechts een statenjacht dat een saluutschot afvuurt. In de achtergrond een fluitschip dat klaar is voor de walvisjacht.

Prijs: Euro 475,-