Slag bij Bantam – Bartholomeus Willemsz. Dolendo, 1601

Overwinning op de Portugese vloot voor Bantam, 1601. Gravure vervaardigd door Bartholomeus Willemsz. Dolendo gebruikt als illustratie in Beschrijvinghe ende…

Lees verder

375

Overwinning op de Portugese vloot voor Bantam, 1601. Gravure vervaardigd door Bartholomeus Willemsz. Dolendo gebruikt als illustratie in Beschrijvinghe ende af-beeldinge van alle de victorien … des Maurits van Nassau, door J.J. Orlers en H. van Haestens, uitgegeven te Leiden 1610. Afm. (plaatafdruk): 23,5 x 36,5 cm.

In de strijd om de specerijenhandel in Zuidoost-Azië kwam het tot bloedige zeeslagen tussen het Koninkrijk Portugal en de Republiek der Zeven Verenigde Provinciën. Tijdens de Slag bij Bantam van 25-30 december 1601, versloeg admiraal Wolfert Hermansz met vijf schepen de Portugese vloot van dertig schepen onder commandant André Furtado de Mendoça voor de kust Bantam. Furtado de Mendoça was vanuit de grote basis in uitgestuurd om het Portugese gezag in de Indonesische Archipel te herstellen. De Portugezen werden echter tot aftocht gedwongen met achterlating van drie oorlogsschepen waarmee de basis voor de Nederlandse handel op de Oost was gelegd. Het jaar er na werd de VOC opgericht.

Literatuur: Frederik Muller – De Nederlandsche geschiedenis in platen : beredeneerde beschrijving van Nederlandsche historieplaten, zinneprenten en historische kaarten, I, p. 143, nr. 1173.

Prijs: Euro 375,-