Spaanse xebec (schip) – Joseph Sipkes, 1832

“Chebec geankerd. Spaansche kustvaarder in de Middellandse Zee.” Aquarel van de hand van Joseph Sipkes. Gesigneerd en gedateerd linksonder “J.…

Lees verder

525

Chebec geankerd. Spaansche kustvaarder in de Middellandse Zee.” Aquarel van de hand van Joseph Sipkes. Gesigneerd en gedateerd linksonder “J. Sipkes, 1832”. Afm. ca. 12,2 x 17,7 cm.

De xebec (ook wel gespeld als chebec) was een kleine snelle boot die tot in de 19e eeuw gebruikt werd in de Middellandse Zee. In de 19e eeuw hadden xebecs drie scheepsmasten en een kenmerkende romp met een duidelijk overhangende boeg en spiegel. Ze hadden zelden een waterverplaatsing van meer dan 200 ton, waarmee ze iets kleiner waren en iets minder kanonnen hadden dan de fregatten uit dezelfde periode.

In de 18e en vroege 19e eeuw voerde een grote xebec een razeil op de voormast, Latijnzeil op de andere masten, een boegspriet en twee hoofdzeilen. Het vierkante zeil onderscheidde de vorm van een xebec van die van een feloek. De xebec werd veel gebruikt door piraten.

Van marineschilder Joseph Sipkes (1787-1852) is weinig meer bekend dan dat hij in Amsterdam werkzaam was aan het begin van de 19de-eeuw. Naast een aantal werken in olieverf, aquarelleerde hij prachtige scheepsportretten.

Prijs: Euro 525,-