Zeegezichten, de vier dagdelen – Philippe Jacques de Loutherbourg, 1764

Zeegezichten “Le Matin”, “Le Midi”, “Le Soir” en “La Nuit” [de ochtend, middag, avond en nacht], vier etsen uit de…

Lees verder

1.350

Zeegezichten “Le Matin”, “Le Midi”, “Le Soir” en “La Nuit” [de ochtend, middag, avond en nacht], vier etsen uit de serie “Les Quatre Heures du Jour” vervaardigd door Philippe Jacques de Loutherbourg in 1764. (Afm.: elk ca. 12 x 19 cm. In lijst: 35 x 102 cm.)

Deze zeegezichten zijn allegorieën op de vier dagdelen. In de ochtend komt de zon op, er staat een dag te beginnen. In de middag zijn er hoge golven en moet er aan boord gewerkt worden. ’s Avonds als de wind is gaan liggen wordt het rustig, een herder aan de oever brengt zijn dieren terug van het land. In de nacht is het donker, er brandt vuur en de zeilen hangen te drogen.

Philippe Jacques de Loutherbourg (1740-1812) is met name bekend om zijn maritieme schilderijen. De Loutherbourg kwam 1755 in de leer bij genre en portretschilder Carle van Loo te Paris en later bij Francesco Casanova die gespecialiseerd was in schilderingen van veldslagen en marines. In de tijd bij Casanova moet hij ook deze vier etsen hebben gemaakt.

De Loutherbourg creëerde dramatische, naturalistische lichteffecten. Hij was een van de voortrekkers van de Romantiek en had een aanzienlijke invloed op de richting die de zeeschilderkunst in het begin van de 19e eeuw zou inslaan. Hij had vooral invloed op de jonge J.M.W. Turner, die veel waardering had voor zijn werk.

Prijs: Euro 1.350,- (incl. lijst)