A Difficult Line from Horace – Sir Lawrence Alma-Tadema, 1882

“A Difficult Line from Horace” [Een moeilijke zin van Horatius], heliogravure uit The Art Journal vervaardigd door Alfred W. Elson…

Lees verder

950

A Difficult Line from Horace” [Een moeilijke zin van Horatius], heliogravure uit The Art Journal vervaardigd door Alfred W. Elson & Co. te Boston naar het schilderij (Opus CCXXXII) uit 1881 van Sir Lawrence Alma-Tadema. Later met de hand gekleurd. Afm. (voorstelling) 16 x 25 cm (lijst: 31 x 40 cm).

Alma-Tadema verbeelde in zijn werk vaker het dagelijks geluk dan grootse gebeurtenissen.

Hier zien we iemand studeren op een tekst van Horatius, de Romeinse dichter die leefde in de tijd van keizer Augustus. Horatius staat vooral bekend om zijn lyrische gedichten, die vaak persoonlijk en intiem zijn en de schoonheid van het leven en de natuur bezingen. De uitdrukking carpe diem is van zijn hand:

…wees wijs, klaar de wijn en zet je toekomstdroom af tegen
de korte tijd die je gegeven is. Terwijl wij praten is de jaloerse
tijd al gevlogen: pluk de dag en reken zo min mogelijk op morgen.

De compositie is typisch voor Alma-Tadema: een Romein in toga en met Victoriaans kapsel op een marmeren bank bedekt met kussens en dierenvellen. Tijd lijkt geen rol te spelen. In de achtergrond een zonnig mediterraan uitzicht. Het leven is onbekommerd.

Deze heliogravure is rond 1882 uitgegeven als bijlage van The Art Journal, het belangrijkste Britse kunsttijdschrift van de tweede helft van 19e-eeuw.

Prijs: Euro 950,- (incl. lijst)