Silence – Lawrence Alma-Tadema, 1883

SILENCE / A WELL PROTECTED SLUMBER Ets uit The Art Journal vervaardigd door Edmund Ramus uitgegeven in 1883, naar het…

Lees verder

750

SILENCE / A WELL PROTECTED SLUMBER

Ets uit The Art Journal vervaardigd door Edmund Ramus uitgegeven in 1883, naar het schilderij van Lawrence Alma-Tadema (Opus CCIV) uit 1879. Later met de hand gekleurd. Afm.: 23,5 x 18 cm.

We zien een slavin voor een cubiculum [Romeinse slaapkamer], ze houdt een wijsvinger voor de lippen en gebiedt om stilte.

Het borstbeeld op een rechthoekige zuil (een zgn. herme) aan de linkerzijde is een eerbetoon aan de voorvaderen. Het beeldvlak wordt gedomineerd door een lege ruimte in het midden, waaromheen de verschillende klassieke beeldelementen als randversiering zijn gegroepeerd.

Het woord ‘herme’ (ἕρμα), in de oorspronkelijke betekenis een grensmarkering, is afgeleid van Hermes, de goddelijke boodschapper. De occulte traditie, die vooral aan het einde van de negentiende eeuw opgang deed, associeert deze god met de stilte en de inspiratie die de mens in staat stelt in een andere, meer spirituele wereld terecht te komen. Wat zich achter de gordijnen afspeelt, is daarom vermoedelijk weinig ondeugend.

Prijs: Euro 750,-