Spring – Sir Lawrence (Lourens) Alma-Tadema, 1894

“Spring“, heliogravure vervaardigd in 1894 door de Berlin Photographic Co. naar het schilderij (Opus CCCXXIV) van Lourens Alma-Tadema. In de…

Lees verder

4.150

Spring“, heliogravure vervaardigd in 1894 door de Berlin Photographic Co. naar het schilderij (Opus CCCXXIV) van Lourens Alma-Tadema. In de tijd met de hand gekleurd. Afm.: 89 x 39,5 cm.

Vermoedelijk draait het in Spring om een processie tijdens de Floralia, een bloemenfeest gehouden in de vroege Romeinse keizertijd van 28 april tot 3 mei. Tijdens het festival stond Flora, de godin van de bloemen en planten, centraal.

Het schilderij is een van Alma-Tadema’s beroemdste en meest ambitieuze werken. De vrolijke optocht daalt af van de Palatijnse heuvel. Dienaren en dienaressen van de Tempel van Flora bespelen tamboerijn en fluit. Achter hen, onder het baldakijn, loopt een bebaarde priester, met de gelaatstrekken van Alma-Tadema zelf. Vanaf de daken van de marmeren paleizen werpen toeschouwers overvloedig bloemen. Op de lijst van het schilderij waarnaar de gravure gemaakt is staat een vers van dichter A.C. Swinburne:

In a land of clear colours and stories,
In a region of shadowless hour
s,
Where the earth has a garment of glories,
And a murmur of musical flowers.

De setting van het werk is fictief, architectonische details uit een groot aantal verschillende bronnen werden er voor samengebracht, waaronder muurschilderingen uit Pompeï in het balkon bovenaan de trap en de fries met strijdende centauren uit de tempel van Apollo bij Bassae op het gebouw links. Halverwege de stoet worden twee beelden van Satyrs gedragen, met in hun hand een mand met fruit en Dionysos als kind op de schouder als personificatie van de groeikracht van de aarde.

Voor het schilderij Spring kreeg Alma-Tadema de Grand Prix tijdens de wereldtentoonstelling van 1900 in Parijs. Het werk oogstte veel lof van de toenmalige critici, tegenwoordig is het een van de meest geliefde schilderijen van het J. Paul Getty Museum.

Prijs: Euro 4.150,- (incl. lijst)