Strigils and Sponges – Lawrence Alma-Tadema, 1880

STRIGILS AND SPONGES Ets vervaardigd in 1880 door Paul Rajon naar de aquarel van Lawrence Alma-Tadema (Opus CXCVII). In potlood…

Lees verder

1.650

STRIGILS AND SPONGES

Ets vervaardigd in 1880 door Paul Rajon naar de aquarel van Lawrence Alma-Tadema (Opus CXCVII). In potlood gesigneerd en opgedragen “For Mr Rudolph Lehmann to keep promise 12 June 80” door Alma-Tadema. Later met de hand gekleurd. Afm (druk): 38 x 22,6 cm.

De vrolijke poses van de drie vrouwelijke naakten vormen een ritmische cirkel rond de enorme fontein, met zijn gevleugelde amorino die voorover tuimelt in de kronkels van de staart van een dolfijn. Het werk is de meest speelse variant van een geliefde compositievorm van Alma-Tadema met naakte, badende figuren, zoals A Bath.

In deze voorstelling lijkt de amorino het gebaar van de rechter figuur te bestuderen, die haar arm schraapt met een huidkrabber, terwijl de dolfijn water spuit op de middelste naaktfiguur. Met karakteristieke aandacht voor detail worden minuscule belletjes weergegeven waar de waterstralen in het bassin terechtkomen; de blote benen en voeten van de vrouwen zijn zichtbaar door de rimpels in het water. Evenals in de andere Romeinse badtaferelen, lijken de baden meer een plaats voor luxueuze verpozing dan voor hygiënische verzorging.

Alma-Tadema’s reis naar Rome en Napels van maart tot mei 1878 inspireerde hem tot het maken van dit werk.

Wilhelm August Rudolf Lehmann (1819 – 1905) was een Duits-Engelse portretschilder en auteur. Vanaf 1866 woonde hij in het Verenigd Koninkrijk waar hij Alma-Tadema zal hebben leren kennen.

Prijs: Euro 1.650,- (incl. lijst)