Amsterdam – Hugues Picart + Jean Boisseau, 1647

UITERST ZELDZAAM PROFIEL VAN AMSTERDAM “Profil de la renommee ville et port demstredam cappitalle des estats de Hollande“. Ets met…

Lees verder

2.450

UITERST ZELDZAAM PROFIEL VAN AMSTERDAM

Profil de la renommee ville et port demstredam cappitalle des estats de Hollande“. Ets met droge naald gedrukt op 2 bladen, vervaardigd 1647 door Hugues Picart en uitgegeven door Jean Boisseau. Afm.: 24 x 73 cm (afbeelding), 27,5 x 73 (incl. tekst).

De gravure komt voor in het Théâtre des Citez, een van de zeldzaamste Franse boeken met stadsgezichten. Hiervoor maakte meester graveur Hugues Picart tussen 1641 en 1648 achtentwintig grote profielen van Europese en Aziatische steden. Vanaf 1648 werden de bladen ook los verkocht.

Bij het Amsterdamse stadsarchief ligt een exemplaar met rechtsonder de voorstelling de vermelding “A Paris chez Jean Boisseau 1647“. Ons exemplaar vermeldt slechts “A Paris Chez“, conform nr. 42 van A.E. d’Ailly’s “Repertorium van de profilen der stad Amsterdam” (1953). D’Ailly noemt als vervaardigingsjaar ca. 1630. Het is echter waarschijnlijker dat het hier om een vanaf 1648 los uitgegeven blad gaat.

We zien van links naar rechts het bolwerk Rijzenhoofd, de Peperwerf, de Montelbaans-, Zuiderkerks- en Regulierstorens, de Waag op de Nieuwmarkt, “l’hotel Dieu“(Diaconie Oude Mannen- en Vrouwenhuis, thans Hermitage Amsterdam), de Waalse Kerk, de Scheierstoren, de Oudezijdskapel, de Oude Kerk, de Beurs, de Engelse Kerk, de Vismarkt, de Dam, de Waag op de Dam, het Stadshuis met stompe toren, de St. Jacobskapel, de Nieuwe Kerk, de Roodenpoorts- en Haringpakkerstorens (“lieu ou on encaque le hareng“), de Wester- en Noorderkerk, het Bickerstorentje, de Haarlemmerpoort, de zoutziederijen (“saline ou on blanchit le sel“, tegenwoordig is hier de zoutkeetsgracht) en het Blauwhoofd. Voor de stad de “Rivierre de lye“met daaran twee tolhuizen en de stadsherberg (“maison publique“). Het Nieuwe Waalseiland (gebouwd in 1644) is nog niet aangegeven, het gebouw op de Herenmarkt is als Westindisch Huis aangeduid (het werd in 1657 als Herenlogement ingericht). Het Westindisch Pakhuis (gebouwd in 1641) komt ook nog niet voor op de prent.

Van Jean Boisseau (actief tussen 1637-1658) weten we dat hij in 1631 werkte als ‘meester verluchter’ [dus iemand die handschriften met miniatuurschilderingen verfraaid] en vanaf 1635 als ‘afsetter’: “Enlumineur de cartes marines“/  “Enlumineur du Roy pour les cartes geographiques ” [kleurder van kaarten dus].

Prijs: Euro 2.450,-