Amsterdam, Nieuwe Stadsherberg aan het IJ – naar Willem Hendrik Eickelberg, 1871

“De Jagthaven en het Hotel ‘Nieuwe Stads Herberg’ aan het IJ. Te Amsterdam 1871.” Lithografie in kleur vervaardigd door Tresling…

Lees verder

825

De Jagthaven en het Hotel ‘Nieuwe Stads Herberg’ aan het IJ. Te Amsterdam 1871.” Lithografie in kleur vervaardigd door Tresling & Co. Naar het ontwerp van Willem Hendrik Eickelberg, (1845-1920). Uitgegeven in 1871 door C.F. Stemler. Afm. 28,9 × 55,8 cm.

Het IJ gezien in oostelijke richting vanaf het Singel. Rechts de Haringpakkerij, later Prins Hendrikkade, waar schepen worden geladen en gelost. We zien de oude Jachthaven en de Nieuwe Stadsherberg met IJ-brug richting stad, kort voor de sloop. Op de achtergrond links de Volewijck, rechts het Oosterdok.

De Nieuwe Stadsherberg was in 1660 op palen gebouwd in het IJ en bedoeld om die gasten van buiten Amsterdam te huisvesten die het niet haalden om voor het sluiten van de bomen (die ‘s avonds en ‘s nachts de haventoegang afsloten) de stad binnen te komen. Vanaf de Nieuwe Stadsherberg vertrokken in de 19e eeuw (schroef)stoomboten via Purmerend naar Hoorn, maar ook naar Kampen of Zwolle, of via Enkhuizen naar Harlingen, of nog verder naar Hamburg. De herberg werd gesloopt in 1876 om de aanleg van het Centraal Station mogelijk te maken.

Prijs: Euro 825,-