Amsterdam, Oudeschans – Henry Overton, 1752

GEZICHT OP DE OUDESCHANS IN AMSTERDAM GEZIEN VANAF HET IJ “A View of Amsterdam taken from the Old Rampart”. Kopergravure…

Lees verder

475

GEZICHT OP DE OUDESCHANS IN AMSTERDAM GEZIEN VANAF HET IJ

A View of Amsterdam taken from the Old Rampart”. Kopergravure uitgegeven in 1752 door Henry Overton. Later met de hand gekleurd. Afm. ca. 25 x 40,2 cm.

We zien de Oudeschans in Amsterdam vanaf het IJ. Op de voorgrond de Kikkerbilssluis met dubbele ophaalbrug (over de tegenwoordige Prins Hendrikkade). Links het ’s-Gravenhekje met op de hoek het West-Indisch Pakhuis. Tussen 1647 en 1674 zat daar het hoofdkwartier van de West-Indische Compagnie (WIC). Vanuit dit pand waren de bevelhebbers verantwoordelijk voor alle handelsactiviteiten, waaronder de handel in goud, suiker en slaven. Nadat de WIC haar hoofdkwartier verhuisde naar het West-Indisch Huis aan de Herenmarkt, deed het pand aan de Oudeschans dienst als opslagruimte voor handelswaren. Op de begane grond werden huiden opgeslagen en geperst die uit handelsposten als Nieuw-Amsterdam (het huidige New York) naar Amsterdam werden vervoerd.

Daar tegenover op de hoek, rechts op de voorstelling, de Kalkmarkt waar de Friese kalk- en steenschippers tot aan het eind van de 18de eeuw hun ladingen naar de markt brachten. In het midden de Montelbaanstoren, in de 16e-eeuw gebouwd als uitkijktoren over de Zuiderzee, deel van de vestingwerken van Amsterdam. Rechts van de Montelbaanstoren ligt de Lastagebuurt. In de achtergrond zien we de toren van de Zuiderkerk.

De Oudeschans lag vanaf de late 16e eeuw tot de Tweede Wereldoorlog in het hart van de Joodse Buurt.

Deze gravure is vervaardigd naar een grotere gravure gedrukt op twee bladen uitgegeven door Wed. Nicolaes Visscher aan het begin van de 18e-eeuw.

Prijs: Euro 475,-