Amsterdam, Prins Hendrikkade – Frans Buffa naar Cornelis Springer, ca. 1850

PRINS HENDRIKKADE TE AMSTERDAM “Haringpakkery, en brug van de nieuwe stads herberg” lithografie uit de serie “Nieuwe gezigten van Amsterdam…

Lees verder

350

PRINS HENDRIKKADE TE AMSTERDAM

Haringpakkery, en brug van de nieuwe stads herberg” lithografie uit de serie “Nieuwe gezigten van Amsterdam en omstreken” vervaardigd ca. 1850 door Theodoor Fourmois naar het ontwerp van Cornelis Springer en uitgegeven door Frans Buffa & Zn. In de tijd met de hand gekleurd. Afm. (voorstelling) 16 x 22 cm. (Lijst: 36,5 x 40,5 cm.)

We zien de Prins Hendrikkade vanaf de nieuwe Stadsherberg naar de (tegenwoordig gedempte) Martelaarsgracht. Rechts op de achtergrond de koepel van de Ronde Lutherse Kerk.

Het gedeelte van de Prins Hendrikkade bij deze hoek werd Haringpakkerij genoemd, omdat hier door de haringpakkers de haring werd gezouten en gekuipt. De haringpakkerstoren werd gesloopt in 1829.

Cornelis Springer (1817-1891) was een invloedrijk man in het Amsterdamse kunstleven. Hij was secretaris, vicevoorzitter, voorzitter en zelfs erelid van het Amsterdamse kunstenaarsgenootschap Arti et Amicitiae. Als kunstenaar wist hij een reputatie te vestigen als een zeer bekwaam schilder. Mede door Springers populariteit was er in de 19e-eeuw een goede markt ontstaan voor stadsgezichten met historische gebouwen.

Prijs: Euro 350 (incl. lijst)