Amsterdam, Prinsengracht – Jan Schenk naar Abraham Rademaker, ca. 1720

FRAAI GEZICHT OP DE PRINSENGRACHT “Gesicht van de Groen-markt, van de Ree Sluys te sien naar de Wester Kerk tot…

Lees verder

4.850

FRAAI GEZICHT OP DE PRINSENGRACHT

Gesicht van de Groen-markt, van de Ree Sluys te sien naar de Wester Kerk tot Amsterdam”. Ets met gravure op twee bladen vervaardigd door Jan Schenk naar het ontwerp van Abraham Rademaker en uitgegeven door Leon Schenk rond 1720. Later met de hand geleurd. Afm. 55 x 94,5 cm.

We zien de Prinsengracht ter hoogte van de Reesluis (waarvan de naam herinnert aan de huidenhandel, die hier en later in de nabijgelegen Jordaan was geconcentreerd) in noordelijke richting. Links, aan de even zijde, is de Groenmarkt. Het is er een drukte van belang. Aan het einde van de oneven zijde prijkt de 17e-eeuwse Westerkerk.

De groentemarkt aan de Prinsengracht was ingesteld in 1644, ter vervanging van die aan de Oudezijds en Nieuwezijdsvoorburgwal. Deze was veruit de grootste van de stad en liep van ongeveer de Looiersgracht langs beide zijden tot voorbij de Rozengracht. Tuinders uit de wijde omgeving van de stad verkochten groenten en fruit vanaf hun schuiten aan handelaren en particulieren.

Dit blad komt uit een serie van 25 zeldzame fraaie grote gezichten van Amsterdam en geeft een kleurrijk beeld van het leven en bedrijf van de stad aan het begin van de 18e eeuw. Niet alleen voor het stadsbeeld en architectuur uit die tijd is deze bijzondere prent van belang, maar ook door de aardige stoffering, die zeden en gewoonten schetst.

Literatuur: Veilingcatalogus Collectie R.W.P. de Vries – Oud- en Nieuw Amsterdam (1925), nr. 278. “Zeer fraai exemplaar met breede randen. Aardige afbeelding der aan den wal liggende groentenschuitjes”. Opbrengst: fl. 300,- + 15% opgeld.

Prijs: Euro 4.850,- (incl. lijst)