Dam Amsterdam – vismarkt, Thomas Rowlandson

De vismarkt aan het Damrak, in de achtergrond stadhuis en waag. Zeldzame ets met aquatint naar het ontwerp van Thomas…

Lees verder

2.950

De vismarkt aan het Damrak, in de achtergrond stadhuis en waag. Zeldzame ets met aquatint naar het ontwerp van Thomas Rowlandson, uitgegeven door Rudolph Ackermann in 1797. In de tijd met de hand gekleurd. Afm. 41 x 54 cm

Op deze pittoreske voorstelling zien we in de voorgrond visboeren in een tiental boten druk met hun manden en netten. Een steiger loopt naar de eigenlijke vismarkt. Aan de overkant van het water liggen grotere boten aan het Damrak. Op de Dam staat nog de waag uit 1565, die door Lodewijk Napoleon in 1808 werd afgebroken, omdat het zijn uitzicht vanaf het tot zijn paleis herbestemde stadhuis, zou belemmeren.

Schepen konden tot 1841 aanmeren bij de Dam om goederen te laden en te lossen, totdat het huidige Damrak werd gedempt ten zuiden van de Oudebrugsteeg. Op de plaats van de vismarkt staat sinds 1914 de Bijenkorf.

Gebouwen zijn tamelijk nauwkeurig weergegeven, de figuren losser, bijna karikaturaal, een genre waarmee Rowlandson (1756 -1827) beroemd zou worden. Maar tot het eind van de 18e eeuw maakte hij meer objectieve beschouwingen van het stadse en landelijke leven, vaak met glimlach.

Prijs: Euro 2.950,- (incl. lijst)