Amsterdam, Houtgracht – Johannes Schouten, ca. 1750

De Houtgracht te Amsterdam, tekening met pen en aquarel vervaardigd rond 1750 door Johannes (Jan) Schouten. Gesigneed in de voorstelling.…

Lees verder

2.950

De Houtgracht te Amsterdam, tekening met pen en aquarel vervaardigd rond 1750 door Johannes (Jan) Schouten. Gesigneed in de voorstelling. “J. Schouten del. ad viv.” Afm.: 20,3 x 36,9 cm.

We zien de Houtgracht in de richting van de Raamgracht, met rechts verstopt achter de rij met bomen, de Portugese Synagoge. Iets verderop de toren van de Zuiderkerk en in de achtergrond de koepel van het stadhuis (sinds 1808 Koninklijk Paleis) op de Dam. De Houtgracht werd gedempt in 1874, tegenwoordig is hier het Jonas Daniël Meijerplein. Aan de kade ligt de trekschuit naar Naarden en Weesp. (De Mozes en Äaronkerk die je in dit stadsgezicht ook zou verwachten, werd pas een eeuw later gebouwd.)

De tekening is gestoffeerd met vele slanke figuurtjes met kleine hoofdjes die in vorm sterk doen denken aan Cornelis Pronk, de leermeester van Johannes Schoutens leermeester Jan de Beijer.

Johannes Schouten (1716-1792) was aanvankelijk diamantzetter en zilversmid, maar hij was zich ook gaan toeleggen op het tekenen van stadsgezichten. Topografische tekeningen als deze waren in de tweede helft van de achttiende eeuw erg populair. In 1756 werd Schouten als kunstverkoper lid van het boekverkopersgilde en opende een kunsthandel in de Leidsestraat tussen de Heren- en Keizersgracht. Na zijn overlijden in 1792 zet zijn weduwe de zilversmidswinkel voort. Zijn zoon, Hermanus Petrus Schouten, werd eveneens een bekende tekenaar.

Prijs: Euro 2.950,- (incl. lijst)