Ontwerp IJ-dok voor Amsterdam, 1861

“Ontwerp tot uitbreiding van Amsterdam langs het Noordzee-Kanaal. Gezigt van het Schellingwoude op de brug over het nieuwe Y-dok“. Steendruk…

Lees verder

625

Ontwerp tot uitbreiding van Amsterdam langs het Noordzee-Kanaal. Gezigt van het Schellingwoude op de brug over het nieuwe Y-dok“. Steendruk vervaardigd ca. 1861 door Van Harms & Co. naar een tekening van H. van Bruggen. Later met de hand gekleurd. Afm. 14,7 x 55,5 cm.

Na de val van Napoleon was de Nederlandse economie in een slechte staat. Het gebrek aan goede water- en wegverbindingen was hier mede debet aan. De toegang over zee tot Amsterdam was onbruikbaar geworden voor grote zeeschepen door dichtslibben van de doorvaart langs Pampus en het IJ. Tussen 1817-1824 werd het Groot Noordhollandsch Kanaal aangelegd, een waterweg van Amsterdam naar Den Helder. Al na een paar decennia bleek dat het te klein was voor de steeds groter wordende zeeschepen. Er wordt daarop begin gemaakt met het Noordzeekanaal.

We zien op de prent de door ingenieur A. Huët geplande uitbreiding van Amsterdam in het IJ, een imposante aanplemping met een nieuwe dijk. Deze IJ-dijk zou de nieuwe zuidoever van het Noordzeekanaal moeten vormen. Bij realisering zou het IJ nog ongeveer eenderde van zijn oorspronkelijke breedte overgehouden hebben en zou een imposant IJ-dok ontstaan. Ook zou er een dijk komen van de Stadsrietlanden naar Schellingwoude waarin de Oranje Sluizen gebouwd zouden worden, een extra sluizencomplex ter hoogte van de Berebijt in de Amstel en een nieuwe spoorbaan van Sloterdijk naar de Amstel.

Prijs: Euro625,-