De Wittenburg (Wassenaar) – Petrus Josephus Lutgers, 1855

LANDGOED DE WITTENBURG (WASSENAAR) “Het Groote Hoefijzer”, lithografie vervaardigd door Jan Dam Steuerwald naar een tekening van Petrus Josephus Lutgers.…

Lees verder

195

LANDGOED DE WITTENBURG (WASSENAAR)

Het Groote Hoefijzer”, lithografie vervaardigd door Jan Dam Steuerwald naar een tekening van Petrus Josephus Lutgers. Uitgegeven in 1855 te Amsterdam door C.A. Spin als deel van “Gezigten in de Omstreken van ’s Gravenhage en Leyden”. Later met de hand gekleurd. Afm. (incl. tekst) 19 x 24,5 cm.

In 1553 werd er melding gemaakt van de ‘Colffmaekerswoning’ van mr. Pieter Colff uit Rijnsburg, wiens zoon mr. Jan Pieterszn Colff eigenaar was van de bierbrouwerij “In ’t Witte Hoeffijser” in Delft. Zijn kleinzoon Pieter Maartenszn., die Hoeffijser aan zijn naam toevoegde, liet het huis van zijn overgrootvader vervangen door nieuwbouw en noemde het “Het Huys te Hoeffijser”. In de 18e eeuw werd het omgrachte huis “Het Groote Hoefijzer” genoemd, ter onderscheid van de bijbehorende boerenwoning “Het Cleijn Hoeffijser”.

Abraham Ligtvoet en de Haagse notaris Hendrik van Leeuwen waren vanaf 1784 eigenaar, waarbij vooral de laatstgenoemde werkte aan de verfraaiing van de hofstede tot een buitenplaats. In 1846 en ook na de verkoop in 1855 aan steenfabrikant Cornelis Schiffer van Bleyswijk werd het huis ingrijpend gemoderniseerd. De nieuwe eigenaar vernoemde het huis naar zijn echtgenote, Suzanna de Wildt: De Wiltenburg. Dit werd later De Wittenburg.

Prijs: Euro 195,-