Gezicht op Leiden – Leon Schenk naar Abraham Rademaker, ca. 1730

“GESIGT VAN DE STADT LEYDEN BEROEMT DOOR SYN HOOGHE SCHOOLE ” Ets gedrukt van twee koperplaten, naar het ontwerp van…

Lees verder

4.850

GESIGT VAN DE STADT LEYDEN BEROEMT DOOR SYN HOOGHE SCHOOLE

Ets gedrukt van twee koperplaten, naar het ontwerp van Abraham Rademaker, vervaardigd door Leon Schenk ca. 1730. Later met de hand gekleurd. Afm. (prent): ca. 57 x 97 cm.

We zien de stad Leiden vanuit het zuiden, tussen Koepoort en Hogewoerdspoort. Achter de stadswal vlnr het Academie gebouw, de stadsbibliotheek, St. Pieterskerk, de Oude Rijnsburgerpoort, Saaihal, stadhuis, Vrouwekerk, Marekerk, de Burcht, en Hooglandsekerk.

Op de stadsmuur stonden molens die o.a. zorgen voor de Leidse waterhuishouding. In 1659 werd de stad voor het laatst uitgebreid aan de zuidoostkant en kreeg het de omvang die tegenwoordig door de loop van de singels gemarkeerd wordt. Hierdoor kwam de Hogewoerdspoort binnen de stad te liggen. De Koepoort, waardoor het vee de stad in en uit werd gevoerd, bevond zich aan het eind van de huidige Doezastraat.

Op de kade voor de singel wandelen mensen, sommigen dragen een mand (met handelswaar?) op de rug, twee vissers zitten met een hengel aan de waterkant, bootjes gaan voorbij. Op de voorgrond wordt met paard en wagen hooi opgehaald, in de schaduw zitten twee mannen die eten na gedane arbeid. Een boerin loopt naar haar koeien met houten melkemmers.

Prijs: Euro 4.850,- (incl. lijst)