Mariënwaard en Vaeshartelt – Theodore Müller + Lemercier, 1863

“Propriétés de Monsr. Pierre Regout, situées dans la commune de Meerssen près de Maestricht”, chromolithografie in kleur vervaardigd door Theodore…

Lees verder

650

Propriétés de Monsr. Pierre Regout, situées dans la commune de Meerssen près de Maestricht”, chromolithografie in kleur vervaardigd door Theodore Müller en uitgegeven door Lemercier te Parijs in 1863 (of 1864). Uit het “Album dédié à mes enfants et mes amis“.  Afm. : (incl. tekst) 49 x 63 cm.

Wie in de tweede helft van de negentiende eeuw een reisje per trein maakte van Maastricht naar Meerssen moet ongeveer de zelfde visuele ervaring van het landschap hebben opgedaan als dominee Jacobus Craandijk in 1883:”…de tamelijk hooge spoorwegdijk … vergunt ons aan weerskanten een ruimer uitzigt, dan ons van den rijweg zou te beurt vallen. Onbekend is ons de welige landsdouw niet, maar met genoegen zien we haar rijke afwisseling van heuvels en dalen, van velden en bosschen, zich nog eens voor ons ontrollen, terwijl het stoompaard ons in snelle vaart er doorheen voert. Of wij daardoor de gelegenheid verliezen, Vaeshartelt en de overige bezittingen van den heer Petrus Regout in bijzonderheden te bezigtigen, weten wij niet, maar de eigenaar heeft gezorgd, dat landgenoot en vreemde voldoende op de hoogte kunnen komen van al het fraais, dat de kunst er heeft aangebragt.

Dominee Craandijk refereert hier aan het bijzonder mooi uitgegeven ‘Album dédié à mes enfants et mes amis’ dat Petrus Regout had laten illustreren in Parijs met prachtige chromolitho’s, die de reiziger moesten verlokken tot een bezoek aan diens arcadia. Niet minder dan als een feeëriek wandel paradijs waar natuur en architectuur hand in hand gingen, zo heeft hij al zijn bezittingen laten vereeuwigen in dat album. Sprookjesachtige en kleurrijke prenten op groot formaat tonen Regouts rijkdom, zijn trots, zijn villa’s, als parels aan een snoer geregen.

Deze prent toont de “Bezittingen van de heer Petrus Regout, gelegen in gemeente Meerssen nabij Maastricht”. De vier gemeubileerde kastelen en hun dependances op 150 hectare met parken, tuinen, bos, weides, 15 lanen en 15 vijvers vol vis, landbouwgrond en 3 boerderijen. De twee kastelen in de achtergrond zijn Groot- en Klein Vaeshartelt (die laatste werd door Petrus Regout zelf bewoond), op de voorgrond Grande- en Petite Suisse (tegenwoordig villa Kanjel). Je kon er aangenaam verblijven voor prijzen variërend van 600 tot 5000 gulden per jaar.

Prijs: Euro 650,-