Overvoorde (Rijswijk) – Petrus Josephus Lutgers, 1855

BUITENPLAATS OVERVOORDE (RIJSWIJK) “Over-Voorde”, lithografie vervaardigd door Jan Dam Steuerwald naar een tekening van Petrus Josephus Lutgers. Uitgegeven in 1855…

Lees verder

195

BUITENPLAATS OVERVOORDE (RIJSWIJK)

Over-Voorde”, lithografie vervaardigd door Jan Dam Steuerwald naar een tekening van Petrus Josephus Lutgers. Uitgegeven in 1855 te Amsterdam door C.A. Spin als deel van “Gezigten in de Omstreken van ’s Gravenhage en Leyden”. Later met de hand gekleurd. Afm. (incl. tekst) 19 x 24,5 cm.

In de 14e eeuw werd er al een huis Overvoort vermeld. In 1623 liet Ewout van der Dussen het nog bestaande huis bouwen. Veel veranderingen werden in opdracht van zijn kleinzoon Ewout uitgevoerd, waaronder een nieuw toegangshek in Lodewijk XIV-stijl. In 1733 werd door zijn zoon Jacob een nieuwe voorgevel geplaatst.

In 1777 komt door vererving de buitenplaats in bezit van Jacob van Vredenburch, die het uitbreidde met de aangrenzende buitenplaatsen Oudshoorn en Steenvoorde. Ook maakte hij een begin met de landschappelijke parkaanleg. In 1833 – 1834 geeft zijn zoon Johan het huis zijn huidige aanzien door toevoeging van de verdieping.

Prijs: Euro 195,-