Scheveningen – Louis Bleuler, ca. 1825

ZEEBAD SCHEVENINGEN BIJ ONDERGAANDE ZON “Vue de Scheweningen, vers les bains de Mer.” Gouache op gekleurd papier vervaardigd door Louis…

Lees verder

2.750

ZEEBAD SCHEVENINGEN BIJ ONDERGAANDE ZON

Vue de Scheweningen, vers les bains de Mer.” Gouache op gekleurd papier vervaardigd door Louis Bleuler ca. 1825. Gesigneerd “chez Louis Bleuler a Schafhouse” met pen en inkt onder de voorstelling. Afm. (voorstelling) 32,5 x 48,5 cm.

We zien de kop van de Keizerstraat met links het Heerenlogement en onderaan het duin het zomerhuis Nieuw Soetenburgh. Op het duin staat de Theekoepel van dominee Faassen De Heer, die van 1798 tot 1835 predikant was te Scheveningen. Waarschijnlijk moet het bruin gekleurde gebouwtje met de paal ervoor de Seinpost voorstellen. Paviljoen Von Wied, gebouwd in 1827, staat nog niet op de voorstelling. Op de achtergrond zien we twee strandtenten en, in de vloedlijn, drie badkoetsen. Vermoedelijk heeft de kunstenaar Scheveningen nooit bezocht, de byzantijnse koepel geheel rechts is fantasie.

Bleuler (1792 -1850) wordt gerekend tot de beste Zwitserse landschapschilders van zijn tijd. Hij studeerde in Parijs, maar betrok later kasteel Laufen (CH) naast de Rheinfall, Europa’s grootste waterval. De Rijn vormde een grote bron van inspiratie, hetgeen resulteerde in een schitterende serie van 80 gravures met gezichten op steden en landschappen “Der Rhein von den Quellen bis zur Mündung“. Met deze gouache, een ontwerp voor plaat nr. 79, bevinden we ons in het gebied van de monding van de Rijn.

Dit boekwerk verscheen in 1826 en was in eerste instantie bedoeld als souvenir voor de Grand Tourist, (veelal Engelse) elite die zich een toeristische reis langs de Rijn konden veroorloven, maar de keizer van Oostenrijk en Marie Isabelle van Sicilië behoorden tot Bleuler’s eerste en belangrijkste afnemers.

Prijs: Euro 2.750,- (incl. lijst)